Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ICONS travellers - Το Παλιό Κωσταράζι στο γνωστό τουριστικό περιοδικό! (Φωτό)


To Παλιό Κωσταράζι στο... ICONS travellers!

Το γνωστό τουριστικό περιοδικό ICONS travellers, στο τεύχος του Μαρτίου, κάνει αφιέρωμα 90 σελίδων στο Νομό Καστοριάς (Καστοριά - Άργος Ορεστικό - Νεστόριο - Κορέστεια)!

Ένα αφιέρωμα που παρουσιάζει τα τουριστικά αξιοθέατα, τα δρώμενα που μπορούν να ελκύσουν τουρίστες όπως τα Ραγκουτσάρια και το River Party καθώς και τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα στέκια για καφέ και ποτό.

Στην σελίδα 137 όμως, γίνεται και μια μικρή αναφορά στο Παλιό Κωσταράζι




Μεταξύ άλλων η σελίδα αναφέρει: 

''Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για να φτάσουμε στο Κωσταράζι (16 χλμ. από το Άργος) είναι για να επισκεφθούμε τον παλαιό οικισμό του. Μπορεί να παραμένει ακατοίκητος (κάηκε το 1944 και εγκαταλείφθηκε, ενώ σήμερα διασώζεται μόνο η εκκλησία του Αγ. Δημητρίου και τα ερείπια του παλιού δημοτικού σχολείου, όμως κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου - οπότε και γιορτάζει η Γέννεση της Θεοτόκου (08/09) - νέοι από το χωριό κατασκηνώνουν και ακολουθεί γλέντι. Με αυτόν τον τρόπο το χωριό ξαναπαίρνει ζωή! Η ανηφορική διαδρομή (5' λεπτά από το νέο οικισμό) μέσα στο δάσος αξίζει, όσο και η θέα από εκεί ψηλά! (φωτό 7) 
Tip: Στον γυναικείο συνεταιρισμό στο Νέο Κωσταράζι θα βρείτε τοπικά καλούδια, όπως λουκούμια γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, χαλβά, πίτες και ζυμαρικά.''

Επίσης στη σελίδα,  παρουσιάζεται κάτω αριστερά (στο κόκκινο πλαίσιο) και μία φωτογραφία από το Παλιό Κωσταράζι.

Δυστυχώς όμως, στην πιο πάνω αναφορά υπάρχει ένα λάθος.

Αναφέρεται στο κείμενο, ότι η εκκλησία που διασώζεται είναι του Αγίου Δημητρίου και όχι της Γέννεσης της Θεοτόκου και πως το χωριό κάηκε απλώς, ενώ κατά τη γνώμη μας, θα έπρεπε να εξηγεί πως καταστράφηκε από τους Γερμανούς ως αντίποινα στις 13/4/44.

Πάντως, το Kostarazi24  ήρθε σε επικοινωνία με το περιοδικό και η υπεύθυνη της αποστολής, Τίτη Βελοπούλου, μας διαβεβαίωσε πως πριν δημοσιευτούν οι πληροφορίες, είχαν σταλεί στο Δήμο Ορεστίδος για ένα τελικό ''έλεγχο''...